2012. május 11., péntek

Pranayama szünet

Két hétig ki kell vonjam magam az ászana gyakorlás alól. Ez remek alkalom arra, hogy elkezdjek a pranayamaval foglalkozni ez alatt az idő alatt.
"A 'prána' lélegzetet, légzést, életet, életképességet, energiát vagy erőt jelent. Az 'ájáma' kihúzást, megnyújtást, kitágítást, hosszúságot, szélességet, szabályozást, meghosszabbítást, mérséklést vagy ellenőrzést jelent. Így a pránájáma jelentése a légzés meghosszabbítása vagy annak mérséklése. (...) A  pránájáma  nem csupán a test és lélek egybetartásáért folytatott automatikus, megszokott légzés. A bőséges oxigénfelvétellel, amelyet a  pránájáma  meghatározott technikái biztosítanak, finom kémiai változások mennek végbe a szádhaka (kereső, törekvő személy - a szerk. megj.) testében. Az ászanák gyakorlása megszünteti azokat az elzáródásokat, amelyek akadályozzák a prána áramlását, a  pránájáma  gyakorlása pedig szabályozza ezt az áramlást az egész testben. Ezzel egyidejűleg szabályozza a szádhaka minden gondolatát, vágyát és megmozdulását, előidézve azt a higgadtságot és óriási akaraterőt, amely szükséges ahhoz, hogy valaki önmaga mestere lehessen." B.K.S. Iyengar: Pránájáma új megvilágításban részlet / Light on Pranayama
Eddigi pranayama gyakorlásaim alkalmával felemás tapasztalataim voltak. Ezt a fajta minőséget amit Guruji (B.K.S. Iyengar) írt a Pránájáma új megvilágításban c. könyvében még nem sikerült megközelítenem. Kar zsibbadás, fura idegesség persze volt. Szóval erre szeretnék kicsit több időt fordítani a következő 2 hétben, remélem be tudok majd számolni tapasztalatokról, hátha most történni fog végre valami pranayama gyakorlás közben, általa, alatt, ami előre visz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése